כשבחוץ יורד הגשם והרוח נושבת, מתחשק לשבת ליד התנור ולשתות כוס תה חם. התחושה היא לא פרי דמיון אלא מנגנון של גופינו להתחמם בחורף. מעל החיך העליון בפה, באיזור החיבור של מערכת העיכול עם המוח מצוי חיישן החש את הטמפרטורה. כך, ע"י אכילה ושתייה של מזונות חמים ניתן לתרום לתחושה של חום בגוף.
לפי גישת הרפואה הסינית, שהיא בת 5000 שנה, למזונות יש אנרגטיקה מחממת או מקררת (וגם אנרגטיקה מסוגים אחרים). לכל מזון אנרגיה משלו שנובעת מהחומרים המרכיבים אותו, תנאי הגידול שלו, קרבתו לשמש וכו'. דוגמא טובה היא פלפל חריף. מיד כשאוכלים אותו חשים בתחושת חום מתפשטת בגוף. אך הפלפל החריף הוא דוגמא קיצונית. רוב המזונות המחממים יתנו תחושה של חמימות נעימה. הסינים טוענים כי המזון צריך להשתנות ולהתאים גם לעונת השנה. תקופת החורף היא תקופה של התכנסות פנימה, לתוך הבית, התא המשפחתי וכו'. זו תקופה בה יש להזין את הגוף ולחזקו לקראת האביב והקיץ שהן עונות "מוחצנות" יותר. בחורף, אנו סובלים יותר מהקור שעלול גם לגרום למחלות טיפוסיות לחורף. לכן אם נחמם את הגוף בעזרת מזונות מחממים נוכל לחזק את הגוף להיות יותר חיוני ולעמוד בקלות רבה יותר מול מחלות. גם לאופן הבישול יש חשיבות. נעדיף בישול איטי וממושך, בסיר על אש קטנה או בתנור בכלי חרס (חמין או תבשילי קטניות אחרים), מרקים ודייסות.
לכן נרכיב תפריט שיכיל מזונות ותבלינים שהם מחממים מיסודם ונשמיט מהתפריט את המזונות המקררים. ניתן להוסיף מזונות המוגדרים נייטרלים, כלומר אין להם השפעה מחממת או מקררת. בכל מקרה יש לבנות תפריט שיהיה מאוזן גם לפי הגישה המערבית, כלומר יכיל את כל אבות המזון וקבוצות המזון. תפריט מחמם לא יתאים למי שסובל מחום, הזעה מרובה, ועוד סימני חום לפי הרפואה הסינית כמו צרבת, צריבה בדרכי שתן, שתן מועט וכהה, פריחה וגרד. עוד חשוב להדגיש כי מומלץ לקבל הנחיות מותאמות אישית ממטפל מוסמך בתחום.
ירקות
הירקות שנעדיף בחורף הם בטטה, בצל, כרישה, פלפל ירוק, קישוא ונוכל להוסיף גם אפונה ירוקה, גזר, דלעת, תירס ותפו"א שהם מזונות נייטרלים. נעדיף להשתמש פחות בירקות טריים ואם משתמשים בהם כדאי להוציאם מהמקרר לפחות שעתיים לפני הארוחה. ניתן להעניק להם אנרגיה מחממת ע"י טבילה קצרה שלהם (מספר שניות) במים חמים.
פירות
גם במקרה זה מומלץ לבשל או לאפות את הפירות (למשל תפו"ע אפוי) ולאכול יותר פירות מיובשים. פירות מחממים אחרים (שניתן לאכול טריים) הם דובדבנים, תותים, פאפיה, אננס ותאנים.
מוצרי חלב
רוב מוצרי החלב הם נייטרלים אבל גורמים ליצירה מוגברת של ליחה בדרכי הנשימה (עובדה שגם חלק מהרופאים הקונבנציונליים מסכימים לה). לכן אנשים הנוטים בחורף לנזלת או שיעול ליחתי מומלץ שיחליפו את מוצרי החלב במוצרי סויה (חלב סויה, טופו, מעדני סויה, מיסו). מבין מוצרי החלב המומלץ ביותר הוא היוגורט ועדיף לבחור יוגורט פרוביוטי. (חשוב לזכור כי הורדת מוצרי חלב מהתפריט דורשת תחליף מתאים המכיל סידן בכמות מספקת כמו למשל חלב סויה מועשר בסידן, סרדינים וכו').
בשרים
עוף, בקר ורוב סוגי הדגים נחשבים מחממים או נייטרליים. רצוי תוך כדי הבישול להוסיף תבלינים מחממים (ראה להלן).
דגנים וקטניות
רוב הקטניות נחשבות מחממות (שעועית לסוגיה השונים, עדשים, גרגרי חומוס, אפונה יבשה). מבין הדגנים נעדיף לחם מלא, בעיקר שיפון, קווקר, אורז מלא ואורז מתוק (ניתן להשיג בחנויות טבע).
שמנים וזרעים
נשלב בתפריט החורפי אגוז מלך, זיתים, שמן זית, צנוברים, שקדים קלופים לא קלויים, שומשום מלא, טחינה מלאה. בכל מקרה לשמור על כמויות מדודות של 1-3 כפות ביום.
תבלינים
התבלינים הם דרך מצוינת לפי הרפואה הסינית ל"חמם" את התפריט. ניתן להוסיפם גם למאכלים שאינם מחממים ובכך לשנות את האנרגטיקה שלהם. תבלינים מחממים הם קינמון, זנגוויל, הל, צ'ילי, פלפל שחור ואדום (לא להגזים בכמויות!), בזיליקום, עלי דפנה, רוזמרין, כוסברה, כמון, כורכום.
שתייה
מומלץ לשתות כמובן שתייה חמה. בעיקר תה מסוגים שונים (צמחים, תה סיני, תה ירוק, רצוי לא תה מנטה ונענע שהם מקררים) ולהוסיף למשקאות תבלינים מחממים.
תפריט חורפי לדוגמא
התפריט אינו מהווה בשום מקרה הצעה לדיאטה. יכולים לנסות אותו אנשים בריאים בלבד מעל גיל 18.
בכל מקרה של בעיה רפואית ספציפית יש להתייעץ עם איש מקצוע.
א. בוקר
דייסת קווקר (½ כוס חלב סויה + ½ כוס מים + 3 כפות קווקר) עם קינמון ומעט צימוקים
תה חם
ביניים
תפו"ע אפוי עם קינמון ודבש
תה עם הל וציפורן טחונים
א. צהריים
חמין המכיל קטניות, עוף, ותבלינים מחממים
או
עוף בתנור עם בטטה, גזר, דלעת אפוי עם רוזמרין ובזיליקום
תה ירוק
אחה"צ
יוגורט עם תפו"ע אפוי בתוספת קינמון
תה צמחים
א. ערב
סלט מוקפץ מקישוא, גזר, דלעת בתוספת צנוברים, פלפל שחור, ובזיליקום
סרדינים, לחם שיפון עם טחינה
זיתים, תה עם קינמון
אשמח לכל תגובה או שאלה,
הכנתם? אשמח לשמוע איך ויצא גם צילומים ישמחו אותי מאוד.
כל שיתוף אפשר כאן מתחת למתכון בקוביית התגובות
רוצים לראות מה קורה אצלי במטבח?
לקבל המון טיפים קלים ובריאים
מזמינה אתכם לאינסטגרם שלי– כאן.
יש לכם פייסבוק? אל תשכחו להצטרף לקבוצת הבישול הבריאה שלי
אהבתם את המתכון? שתפו בלחיצה על האייקונים של הרשתות החברתיות או אייקון השיתוף
Comments